DUYURULAR

KHP V. Toplantısı: 30/31 Mayıs 2015, Ankara 17/12/2014
Değerli Meslektaşlarımız,
 
Kamu Hukukçuları Platformu’nun (KHP) beşinci toplantısının, Türkiye Barolar Birliği’nin katkılarıyla, 30/31 Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşeceğini sizlere bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu amaçla hazırladığımız proje taslağı TBB Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Başta Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU olmak üzere, TBB Yönetimine teşekkür ediyoruz. Önceki duyurularımızda da belirttiğimiz gibi, toplantımızın ana başlığı “ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU - Türkiye Uygulamasının Almanya ve Strazburg Ekseninde Karşılaştırması” olarak belirlenmiştir. Alt başlıklar, bildiri sahipleri, yorumcular ve oturum yöneticilerini içeren program taslağı web sitemizde yayımlanmaktadır.

Bildirilerin ilk metinleri, her zamanki gibi, web sitemize konulacak ve toplantıdan bir ay kadar önce katılım beyanında bulunan arkadaşlarımıza ulaşmış olacak.
 
TBB’nce benimsenmiş bulunan projemize göre: 29 Mayıs ve 30 Mayıs 2015 akşamı olmak üzere Ankara dışından geleceklerin iki günlük konaklama gideri, toplantı süresince verilecek yemek vb. giderler TBB tarafından karşılanacaktır. Yol giderleri, ne yazık ki kısmen de olsa karşılanamıyor. Bu konuda, uçakla gelecek arkadaşlarımızın giderlerini makul ölçüde tutmaları ancak erken bilet alma yoluyla mümkün olabilir. Toplantı katılımcılarının tümü için hazırlanacak “Katılım Sertifikası”nı, ulaşım giderinizi kendi kurumunuzdan talep etmek için kullanabilirsiniz. Ankara’ya eşleriyle birlikte gelecek olanların, eşleriyle ilgili konaklama ek giderlerinin de kendilerince karşılanması gerekmektedir. Konaklama giderlerini en aza indirmek üzere, Ankara’da özel konaklama olanağına sahip arkadaşlarımızın bu imkânı kullanmalarını rica ediyoruz. Ayrıca, aynı odada kalmayı gönüllü kabul edip bize bildiren arkadaşlarımızın, toplantının organizasyonuna büyük kolaylık ve  katkı sağlamış olacaklarını da belirtmek isteriz. Konuşmaların banda alınması, bant çözümleri ve yayın aşamalarının tüm giderleri TBB tarafından karşılanacaktır.
 
 Toplantı hazırlıklarının doğru planlanabilmesi için, beşinci toplantımıza katılmak isteyen arkadaşlarımızın web sitemizin (www.kamuhukukculari.org) İLETİŞİM başlığı altındaki formu doldurması ve mesaj bölümüne toplantıya katılmak istiyorum; konaklama talep edenlerin ise ayrıca “konaklama talep ediyorum” ifadesini yazması gerekmektedir. 15 Ocak 2015 tarihine kadar yapılacak başvurular değerlendirilerek geçici katılımcı listeleri oluşturulacak ve web sitemizde ilan edilecektir. Toplantıdan bir kaç hafta önce kesin katılımcı listesi ile kesin konaklama listesi ilan edilecektir. Özellikle konaklama talepli başvuru yapan katılımcılarımızdan, son anda çıkan bir engel nedeniyle toplantıya katılamamaları söz konusu olduğunda, bizleri derhal bilgilendirmesi, konaklama imkanından bir başka meslektaşımızın yararlanabilmesi bakımından önem taşımaktadır. 
 
Toplantı konusuyla ilgilenen kamu hukukçularına ulaşmak için adres listemizi elimizden geldiği ölçüde güncelleştirmeye çaba gösterdik. Bir yıldan beri listede kalıcılığı ve saydamlığı sağlamak üzere web sayfamızda  başvuru formlarını ve mevcut listeyi görüşlerinize hazır tutuyoruz. Ancak web sayfamızdaki listede, henüz  yansıtılmamış kayıt ve değişikliklerden dolayı eksiklikler olabilir. Bu nedenle sizlerden ricamız, toplantımızın duyurusunu kendi fakültenizde/kurumunuzda kendi olanaklarınızla bir kez daha ilgili meslektaşlarımıza iletmeniz ve dileyenlerin form doldurarak listemize kaydolmasını sağlamanızdır. Kayıt formu ve koşulları web sitemizin “KATILIMCILAR” başlıklı bölümüne girilerek  öğrenilebilir.
 
KHP beşinci toplantısına katılmanız bizleri mutlu edecektir. Bu vesile ile hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yeni yıl dileriz.  Selam, sevgi ve saygılarımızla. 17.12.2014
 
 
Prof. Dr. Fazıl Sağlam  -  Prof. Dr. Oktay Uygun
Kamu Hukukçuları Platformu Girişim ve İcra Kurulu adına

devamını oku >>
Bülent Tanör Anısına Düzenlenen Toplantı 23/11/2014
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ile birlikte 28 Kasım 2014 Cuma günü Prof. Dr. Bülent Tanör’ü anma toplantısı düzenliyor. Ülkemizin çok değerli Anayasa Hukukçusu Bülent Tanör’ün 12. ölüm yıldönümünde, üniversitenin Dolapdere kampüsünde gerçekleştirilecek “Türkiye’nin İnsan Hakları Sorunu” başlıklı toplantıyı bilginize sunuyoruz. 
devamını oku >>
Kullanamadığımız Anayasal Haklar: Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz Örneği 19/10/2014
İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettim Ökçesiz’in, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan hukuka aykırılıklara karşı verdiği mücadele nedeniyle görevine son verildi. Hukuk devleti, yargıda yolsuzluk ve sivil itaatsizlik konularındaki araştırmalarıyla tanınan Hayrettin Ökçesiz’in önce ders vermesi engellendi, ardından, “bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç verdiği” gerekçesiyle kınama cezasına çarptırıldı. Son olarak, 16.10.2014 tarihinde İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörlüğü, Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz’in üniversitedeki görevine son verdi. Hayrettin Ökçesiz’e yönelik uygulamalar ifade özgürlüğü, hak arama özgürlüğü, bilimsel faaliyet özgürlüğü ve çalışma hakkı gibi anayasal hakların ihlali niteliğindedir. Bu konuya ilişkin meslektaşları ve öğrencileri tarafından imzalanarak 8 Ekim 2014 tarihinde kamuya açıklanan duyuruyu sizlerle paylaşıyoruz.     
 
Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz’e Destek Açıklaması
Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi hocası; hukuk devleti, yargıda yolsuzluk ve sivil itaatsizlik konularındaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki hukuksal mücadelesi nedeniyle ders vermekte olduğu İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından önce verdiği dersler elinden alınarak cezalandırılmış, daha sonra ise Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’ne yeni eklenen 'Bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermek' maddesi uyarınca kınama cezası almıştır.
Hayrettin Ökçesiz’in verdiği dersler ve üzerinde çalıştığı alanlar, tam da hukuk devletindeki aksaklıklara işaret etmesini gerektiren alanlardır. Dolayısıyla Yönetmelik hükmündeki “bilimsel tartışma ve açıklama” bahsine denk düşmektedir. Üstelik suç duyurusunda bulunmak, bir vatandaşlık hakkıdır. Hal böyle olmasaydı dahi, hocamızın yanında durmamız gerekecekti zira söz konusu yönetmelik hükmü, üniversitelerde siyaset yapılmasının önünü tıkamak için getirilmiştir.
Bizler, çeşitli görüş ve geleneklerden gelen meslektaşları ve öğrencileri olarak; kabul edilemeyecek bu durum karşısında, Hayrettin Hoca’nın yanında ve kendisine destek olduğumuzu; hukuk fakültelerinin güncel hukuki siyasi gelişmelere reaksiyon gösterme yetki ve sorumluluğuna sahip olduğunu düşündüğümüzü ve bu vesileyle üniversiteler üzerinde disiplin yönetmelikleri vasıtasıyla kurulmak istenen baskı atmosferine teslim olmayacağımızı kamuoyuna açıklamayı bir borç biliriz.
 
Abdullah Taşdemir, Adalet Araç, Anıl Polat, Araş Gör. Aras Türay, Av. Arzu Becerik,  Ayşegül Çakal, Ayşen Balcı, Av. Barış Birol, Barış Işık, Araş. Gör. Dr. Barkın Asal, Berfin Tufan, Berra Aldemir, Yrd. Doç. Dr. Bertan Tokuzlu, Öğr. Gör. Beyazıt Kahraman,  Yrd. Doç. Dr. Birden Güngören, Buket Karaman, Av. Can Atalay, Canan Atay, Prof. Dr. Can Ceylan, Araş. Gör. Dr. Ceren Akçabay, Cihan Özyıldırım, Araş. Gör. Çağatay Şahin, Dr. Duygu Damar, Arş. Gör. Duygu Hatipoğlu Aydın, Yard. Doç.Dr. Ebru Kayabaş, Ecem Ceylan Akçay, Ege Erenel,  Araş. Gör. Dr. Elif Başkaracaoğlu, Araş. Gör. Emrah Bilezikçi, Yrd. Doç. Dr. Emrah Kırıt, Emrah Yayla, Emre Durmuş, Emre Zeybekoğlu, Yrd. Doç. Dr. Engin Topuzkanamış, Eren Paydaş, Doç. Dr. Ertuğrul Uzun, Prof. Dr. Esen Aslandoğan, Esin Ergin, Araş. Gör. Esra Demir, Ezgi Çetiner, Ezgi Sever, Fatih Şayan, Fatma Bozatlı, Av.Fatma Hoşgör,  Araş. Gör. Fatma Süzgün Şahin, Fatmanur Gündüz, Ferda Baştimur, Prof. Dr. Ferhan Sağın, Funda Algın Kaya, Prof. Dr. Funda Babacan, Garip Pektaş, Gazanfer Temel, Gökçeçiçek Ayata , Gökçe Çataloluk , Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Göktürk Uyan, Gülay Hepşen,  Gülar Özgüler, Prof. Dr. Gülhan Türkay Hoştürk, Prof. Dr. Gülriz Uygur, Araş. Gör.Dr. Gülşah Kurt, Hacer Arıcı Yalçın, Hakan Topaloğlu, Araş. Gör. Harun Bodur, Hatice Kaymak,  Havva Nalbant, Doç. Dr. Herdem Belen, Hülya Atay Ciner, Hülya Ervan Tanrıverdi, Prof. Dr. Hülya Kirmanoğlu,  Dr. Hüseyin Kotaman, Av. İbrahim Pehlivan, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Av. İdil Zeynep Öztürk, Yrd. Doç. Dr. İkram Çınar,  Araş. Gör. İlker Tepe, İmren Sipahi, Araş. Gör. İrem Akı, İrem Berksoy, Araş. Gör. İrem Burcu Özkan, Yrd. Doç. Dr. İrem Çağlar, Av. İzim Bulgan, Prof. Dr. Kadriye Akgan, Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, Kazım Kamil Bulazar, Kenan Erdemir, Kenan Yücel,  Kürşat Güvenç, Prof. Dr. Kürşat Yıldız, Leyla Edinç, Av. Marî Yorat,  Araş. Gör. Dr. Mehmet Cemil Ozansü, Prof. Dr. Mehmet Tevfik Özcan, Mehmet Sarsmaz, Metin Özdemir, Murat Burak Aydın, Murat Erakın, Mustafa Akgökçe, Av. Mustafa Taylan Savran, Mustafa Kütük, Araş. Gör. Muzaffer Dülger, Araş. Gör. Mürvet Ece Büyükçalık, Müzeyyen Akgökçe, Necla Akgökçe, Nergiz Pektaş,  Dr. Neval Oğan Balkız, Prof. Dr. Nevzat Kavcar, Yrd. Doç. Dr. Nezahat Demiray, E. Öğr. Gör. Dr. Nevin Ersöz, Nicolette Nagy,  Nilda Baltalı, Nilgün Güleç Sarı, Oğuz Ateş, Araş. Gör. Olcay Karacan, Yrd. Doç. Dr. Olgun Akbulut, Orhan Nezih olmaç, Araş. Gör. Orkun Güner, Ozan Dilli, Ozan Marakoğlu,  Araş. Gör. Ozan Şahin, Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, Özge Demir, Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, Yrd. Doç. Dr. Özge Yücel, Av. Özgür Demirel, Özüm Temiz, Yrd. Doç.Dr. Rabia Sağlam, Prof. Dr. Raşit Tükel,  Prof. Dr. Recep Akdur,  Reyhan Yağcı,  Doç. Dr. Saim Üye, Av. Seçkin Serpil, Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, Av.Selim Biçer, Selver Kerman, Semanur Sünger, Semay Günaydın, Av. Selin Aksoy,  Araş. Gör. Dr. Selin Pelek, Senem Özaydın, Serdar Hoş, Serdar Ünver, Araş Gör. Seren Dikel,  Yrd. Doç. Dr. Serkan Gölbaşı, Sevi Bakım, Doç. Dr. Sevtap Metin, Prof. Dr. Sevtap Yokuş,  Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik, Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, Sinan Derman, Su Zeytinoğlu, Şafak Evran Topuzkanamış, Prof. Dr. Şahika Yüksel, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Yrd. Doç. Dr. Tolga Şirin, Prof. Dr. Tolga Yarman, Av.Turan Argun Sezer,  Ufuk Özcan, Araş. Gör. Ulaş Karadağ, Araş. Gör. Umut Koloş, Yrd. Doç. Dr. Ülker Yükselbaba, Ülkü Bilgin, Ünsal Ün,  Araş.Gör. Vahdet İşsevenler, Dr. Veysel Dinler, Prof. Dr. Yasemin Işıktaç, Yasin Gel, Av. Yusuf Kıyançiçek, Prof. Dr. Yüksel Şahin, Zafer Kara, Zafer Önler, Zelal Pelin Doğan, Araş. Gör. Zülfiye Yılmaz.
devamını oku >>
Bir İfade Özgürlüğü Sorunu: Prof. Kemal Gözler Hakkında Açılan Kamu Davası 09/10/2014
Değerli meslektaşlarımız,
Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu isimli kitabında, kendilerine karşı hakaret suçunu işlediği iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ve Anayasa Mahkemesi üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür’ün şikâyetleri sonucu, Girişim ve İcra Kurulu üyemiz Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında kamu davası açılmıştır. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının 21 ve 22 Mayıs 2014 tarih, 2014/4631 ve 2014/ 4693 sayılı iddianameleriyle Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Türk Ceza Kanunu’nun 125/1-2-3(a)-4, 53/1. maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle açılan davaya ilişkin şikâyet dilekçesi, savunma dilekçesi ve iddianameye aşağıdaki linklerden ulaşılabilir. Her iki davanın ilk duruşması Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 14 Ekim 2014 Salı günü saat 09:35'te yapılacaktır.
http://www.anayasa.gen.tr/kilic-gozler-davasi.htm
http://www.anayasa.gen.tr/ozguldur-gozler-davasi.htm
İntihal ile mücadele akademik etiğin ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. Akademik yaşamda normal olan da, bu mücadeleye katkı sunulmasıdır. İntihal ve usulsüz alıntı sorununa karşı yoğun bir mücadele içinde olan Kemal Gözler arkadaşımızın bu amaç dışında bir kastı olabileceğini düşünemiyoruz. Bir kimsenin haksız bir biçimde intihal suçlamasına maruz kalması ne kadar yanlış ise, intihale karşı mücadele eden kişinin, haksız yere hakaret suçu baskısı altında tutulması da o kadar yanlıştır.
 İntihal ve usulsüz alıntı sorununa karşı somut örneklerle verilen bir mücadelenin, intihal eyleminde bulunduğu ileri sürülen kimseyi rahatsız etmesi işin doğası gereğidir Ama bu doğal sonuç nedeniyle doğruyu söylemekten vazgeçmek de akademik etikle ve ifade özgürlüğünün demokratik bir ülkedeki  özü ve anlamıyla bağdaşmaz. Bu tür davalara bakan mahkemelerin bu hassas dengeyi gözetmesi en içten dileğimizdir. Arkadaşımızın yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde kendisine yönelik suçlamalardan aklanacağına yürekten inanıyoruz.
Girişim ve İcra Kurulumuzdan Prof. Dr. Fazıl Sağlam ile toplantılarımızda oturumları yöneten Başkanlık Divanı üyelerinden Prof. Dr. Rona Aybay, duruşmayı izlemek üzere belirtilen gün ve saatte Bursa’da olacaklardır.
devamını oku >>
KHP Beşinci Toplantısı Hakkında 08/10/2014
Değerli meslektaşlarımız,
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru: İki Yıllık Türkiye Uygulamasının Almanya ve Strazburg Ekseninde Karşılaştırılması konulu 5. toplantımızı, bu yıl Ekim-Kasım aylarında İstanbul’da gerçekleştirmeyi planlamıştık. Toplantımızı bu tarihlerde gerçekleştirmek için İcra Kurulu olarak yoğun çaba gösterdik ama sonuç alamadık. Yaklaşık 100 kişinin konaklama masraflarının karşılandığı iki günlük bir toplantı için yeterli kaynak ve sponsor kuruluş bulmanın bazı zorlukları var. Bu zorluklar nedeniyle toplantımızı İlkbahara erteliyoruz. Bu tarihte, muhtemelen Ankara’da, toplantımızı iki gün süreli ve geniş katılımlı olarak gerçekleştirebileceğiz. Son iki ay içinde, toplantının ne zaman yapılacağını soran ve yardım teklif eden pek çok meslektaşımız oldu. Bu durum, platformumuzun Kamu Hukukçuları tarafından sahiplenildiğini gösteriyor. KHP’yi ülkemizin kamu hukukçularını buluşturan nitelikli bir tartışma platformu olarak yaşatmak en büyük arzumuz. Bu yöndeki desteğinize çok teşekkür ederiz. Önümüzdeki günlerde 5. toplantı ile ilgili daha somut bilgiler verebileceğiz.  
    
devamını oku >>
Bu site Prof. Dr. Öget Öktem Tanör'ün mali katkılarıyla hazırlanmıştır. 2013